Home Ontdek Hamburg Een rondje over de Winterdom

Een rondje over de Winterdom

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Die-tijd-van-het jaar komt er weer aan: van vroeg donker, kerstmarkten, Glühwein en Lebkuchen. De Hamburger Winterdom trapt het seizoen af op het Heiligengeistfeld, met een reusachtige kermis die tegelijkertijd kerstmarkt is.

Van kerk tot kermis

‘Dom’, suggereert dat niet ‘kerk’? Maar aan het Heiligengeistfeld is toch helemaal geen kerk te vinden? Ja, het Millerntor Stadion, dat voor St. Pauli fans inderdaad een soort kerk is, maar verder is het veld naast de Flakbunker en het stadion leeg.

Dat klopt. De Hamburger Dom dankt zijn naam aan de Alter Mariendom, die vroeger in de Altstadt stond, niet ver van waar je nu het Rathaus vindt. Met ‘vroeger’ hebben we het in dit geval al over de 11e eeuw. Deze domkerk was geliefd bij handelaren, vaklieden en ook bij kwakzalvers, die bij slecht weer hun handel naar binnen verplaatsten, de Dom in.

De aartsbisschop van Bremen vond dit geen goede zaak en legde de marktlui in 1334 een huisverbod op. Dit viel uiteraard niet goed bij de marktlieden, maar ook niet bij de kerkgangers, waardoor het verbod enkele jaren later toch maar weer opgeheven werd en de markt bij Hamburger Schietwetter in de kerk kon plaatsvinden.

Zuckerwaren op de Winterdom - Standort Hamburg

Dit bleef zo tot 1804. Toen werd de Mariendom afgebroken en zwierven de handelaren door Hamburg, tot ze in 1893 een vaste stek toegewezen kregen van de stad: het Heiligengeistfeld waar je de Dom ook nu nog vindt.

De Winterdom is ontstaan uit de winterse Dommarkt, die uitgroeide tot een jaarlijks terugkerend volksfeest. In 1947 kwam daar het Hummelfest bij, tegenwoordig gewoon de Sommerdom, en in 1948 het Frühlingsfest, de Frühlingsdom.

De Hamburger Dom is daarmee het langst durende (de Frühlingsdom, Sommerdom en Winterdom duren elk een maand) van Duitsland het grootste volksfeest van het noorden. In de maanden dat er geen Dom is, is het Heiligengeistfeld leeg.

Winterdom - Standort Hamburg

Toch even doen, ook als je geen fan bent

Mijn eigen hart gaat niet echt sneller kloppen van kerstmarkten en ook niet van kermissen (ik ben ook een watje en durf nergens in). Maar in Leiden ging ik elk jaar met 3October toch even op de kermis kijken, en dat is in Hamburg niet anders. Niet in de laatste plaats omdat de Dom voor Hamburgers een evenement van Groot Belang is.

Vol verwachting klopt ons hart - Standort Hamburg

Vol verwachting klopt hun hart…

Dus vooruit, ik ga toch altijd even langs om foto’s te maken en mensen te kijken – het blijft toch fascinerend om te zien wie er zo gek is zich te laten opsluiten in een of ander eng bakje dat vervolgens gecentrifugeerd en over de kop gegooid wordt en wie er net als ik aan de kant blijft staan om zijn ogen uit te kijken of meteen aan de drank gaat…

Prosit op de Winterdom - Standort Hamburg

Ik geloof helemaal niks van wat je zegt, maar dat maakt niet uit want er staat wijn voor mijn neus

Je mag er heel snel overheen rennen wat mij betreft, en daarna street art gaan bekijken in St. Pauli of het Karoviertel, of je verdriet wegslurpen met koffie of wijn in de Rindermarkthalle, maar je moet het toch even gezien hebben, die Dom.

Winterdom Reuzenrad - Standort Hamburg

En voor de fans…

Als je wél een groot liefhebber bent van kerstmarkten en/of kermissen, dan is de Dom natuurlijk een groot feest waar je elke dag vanaf 15 u terecht kunt. Hoewel de andere kerstmarkten nog tot eind november op zich laten wachten kun je je hier al vanaf begin november helemaal onderdompelen in winterse sferen. En Glühwein.

Iedere vrijdagavond om 22.30 u is er groot vuurwerk op de Dom.

De cheeseburgerjongen op de Winterdom - Standort Hamburg

Zwoel kijkende jongeman bij Cheeseburgerkraam…

Winterdom Disco - Standort Hamburg

Praktisch

De Hamburger Dom vindt drie keer per jaar plaats aan het Heiligengeistfeld, U3 halte Feldstraße of St. Pauli: Frühlingsdom, Sommerdom en Winterdom, elke editie duurt een volle maand.

Ma-do 15.00-23.00 u, vr-za 15.00-00.00 u, zo 14.00-23.00 u. Iedere woensdag is het familiedag en betaal je minder voor de attracties.

Hieronder een plattegrondje waarop de stad de attracties in categorieën heeft ingedeeld maar vergeten is aan te geven waar er gegeten kan worden – vermoedelijk omdat je op de Dom zo ongeveer overál kan eten… Ik heb op het plattegrondje gekrabbeld wat er in de buurt zit, zodat je een idee hebt van waar je bent en je ook een vluchtroute kunt opstellen als je de Dom snel wilt verlaten.

Hamburger Dom plattegrond - Standort Hamburg

Meer kerst- en winterpret!

Heb je deze artikelen al gelezen?

6 reacties

Esther 8 november 2015 - 20:27

Oh, fijne foto’s. Ik hou-ou van de Hamburgse kerstmarkten :-)

Antwoorden
Fem 15 november 2015 - 10:09

:) Los geht’s!

Antwoorden
Ester 12 november 2015 - 19:06

Haha, moest even hard lachen om je kermis-beschrijving :-) Grappig genoeg probeerde ik Leiden met 3 oktober altijd te mijden, terwijl iedereen om mij heen dol enthousiast was.

Ohja, kerstmarkten = leberkuchen en gluhwijn zei je? Ik kom toch nog even terug op datgene wat ik over kerstmarkten zei.

Antwoorden
Fem 15 november 2015 - 10:09

Haha, ga voor de witte Glühwein, althans, dat ga ik doen :)

Antwoorden
Margot 22 november 2015 - 11:50

Oooh, een grotemensenzweefmolen! (Ik ben er dus zoeen die zich graag in een bakje laat opsluiten en centrifugeren.) Laat die kerstmarkten maar komen!

Antwoorden
Fem 22 november 2015 - 12:48

haha, echt jetzt? Nu denk ik bij de zweefmolen nog, ok, nuja, vielleicht tegen een geringe vergoeding, enzo, maar zo’n enge staaf met bakjes eraan die als een dolle rondjes draait… wah!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid