Home Ontdek Hamburg Zomertip: Open Air Kino in Hamburg

Zomertip: Open Air Kino in Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Een zwoele avond, een koud drankje en een goedgevulde picknickmand… en een mooie film in de openluchtbioscoop.

Je weet dat het zomer is als het Open Air Kino-seizoen weer van start gaat! Wat mij betreft een van dé zomertips voor je stedentrip naar Hamburg. Dit zijn de leukste Freiluftkinos van Hamburg.

Open Air Kino in Hamburg, foto door jens nandi | Standort Hamburg

5x Open Air Kino in Hamburg

Schanzenkino

We beginnen met de bioscoop waar ik mijn eerste open air film zag, de Schanzenkino (ik zag de Indiase film Lunchbox in 2014, aanrader). Het is nog steeds mijn favoriet (maar lees vooral verder, want de andere opties hebben elk hun eigen pluspunten!)

Midden in het Sternschanzenpark zit je hier op je eigen kleedje in het gras, min of meer pal onder de Fernsehturm. Mocht je picknickmand nog leeg zijn, dan kun je ter plaatse drankjes en currywurst regelen. Je mag twee uur voor de film begint ‘naar binnen’, dus er is tijd genoeg voor een picknick bij zonsondergan.

Wanneer: 13 juli t/m 8 september 2019, elke drie weken een nieuw programma
Hoe laat: zonsondergang, tegen 22 u
Meer info:schanzenkino.de

Zeise Open Air

Twee vliegen in één klap: een goede film en een bijzondere locatie. Zeise Open Air vindt plaats op de binnenplaats van het Altonaer Rathaus. Op het programma staan vooral arthouse films.

Wanneer: 4 juli t/m 24 augustus 2019
Hoe laat: 22 u
Prijs: € 8
Meer info: zeise.de/openair

Freiluftkino Rathausmarkt

Ook zeker geen slechte locatie voor een pop-up bioscoop: de Rathausmarkt. Je moet je eigen stoel of zitzak meenemen, maar de film kijk je gratis en aan de zijkant staan kraampjes voor ‘koek & zopie’ (maar dan de zomerse variant). De site van deze Kino is helaas hopeloos, maar op hamburg.de wordt aangegeven wat je bij het Rathaus kunt bekijken. Op het programma staan meestal klassiekers en nieuwere films, met een korte film vooraf.

Wanneer: 1-11 augustus 2019
Hoe laat: 22 u
Prijs: gratis
Meer info: freiluftkino-hamburg.de

St. Pauli Sommerkino / Filmnächte im Millerntor

In de zomer is het Millerntor-Stadion ook leuk als je niet van voetbal houdt. Om te beginnen vanwege de Millerntor Gallery (voor de fans van urban art), en zeker ook vanwege de St. Pauli Sommerkino. Je vindt er nieuwe bioscoopfilms , maar ook docu’s over sociale projecten. In het stadion zit je overdekt, een beetje regen mag de pret dus niet drukken.

Wanneer:  30 mei t/m 30 juni 2019 (Sommerkino) en 10 t/m 23 juli 2019 (Filmnächte)
Hoe laat: 22 u, entree vanaf 21 u
Prijs: € 8
Meer info: stpauli-sommerkino.de/

ElbFilmKunst

ElbFilmKunst brengt je cultuur in de natuur. Of in elk geval zo dicht bij de natuur mogelijk, bijvoorbeeld op het strand bij Blankenese, aan het Altonaer Balkon, in een natuurgebied of in het August-Lütgens-Park. De locaties wisselen steeds en niemand heeft er last van, want de films bij deze openluchtbios beluister je via je eigen draadloze koptelefoon. Bij Engelse films kun je kiezen om je koptelefoon op Engels te zetten.

Het filmaanbod is heel gevarieerd, van arthouse tot korte film, van redelijk recente films tot piratenfilms uit 1942. Extra bonus: de films bij ElbFilmKunst bekijk je gratis.

Wanneer: 22 juni t/m 31 augustus, meestal zaterdags (check programma)
Hoe laat: als het donker genoeg is, rond 22 u, in september ong. 20.30
Prijs: gratis
Meer info: elbfilmkunst.de

Pro-tips voor een bezoek aan de Freiluftkino

  • Een compleet filmoverzicht van alle films dit open air seizoen vind je op hamburg.de.
  • Houd er rekening mee dat Duitse bioscopen toeslagen rekenen voor langere films. Dat geldt ook voor Open Air Kinos (maar natuurlijk niet voor de Freiluftkino aan de Rathausmarkt en ElbFilmKunst, die gratis zijn).
  • Neem voor de Schanzenkino een picknickdeken (of een campingstoeltje) mee, en voor de openluchtbioscopen waar stoelen zijn een kussentje. Echt comfortabel zijn die stoelen namelijk niet en een film kijken met een blikken bips is niet leuk.
  • Een beetje een no-brainer misschien, maar toch: zorg dat je in het Millerntor-Stadion niet in de buurt van een paal komt te zitten… (ik spreek uit ervaring)

Prutweer? Dan snel naar een binnenbioscoop!

De zomer doet behoorlijk z’n best dit jaar, maar het kan natuurlijk gebeuren dat het weer niet gezellig doet. De Schanzenkino heeft een alternatief, en in het Millerntor-Stadion zit je overdekt, waardoor de film vaak ook bij slechter weer door kan gaan (tenzij het echt met bakken uit de hemel komt, natuurlijk). Bij de andere openluchtbioscopen kan het zijn dat de film wordt afgezegd. Gelukkig hebben we een ruime keus aan binnenbioscopen: de leukste bioscopen van Hamburg.

Meer zomertips voor Hamburg

Misschien denk je bij het plannen van de zomervakantie niet onmiddellijk aan Hamburg, maar echt, Hamburg is helemaal geen gekke zomerbestemming. Kijk maar eens:

Zomer in Hamburg

10x de leukste Biergärten van Hamburg

Open Air Kino in Hamburg: ElbFilmKunst | Foto ElbFilmKunst

Foto ElbFilmkunst

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid