Home Duitse steden Zon, zee, Sylt: zomervakantie aan de Duitse kust

Zon, zee, Sylt: zomervakantie aan de Duitse kust

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Leude, het is tijd om gepassioneerd aan de zomervakantie te gaan denken. Wat zeg ik, het is hoog tijd om een zomervakantie aan de Duitse kust te plannen! Als je kan kiezen tenminste… Je hebt namelijk keuze uit behoorlijk wat mooie bestemmingen. Maar erg is dat niet, want vakantie aan de Duitse kust is eigenlijk altijd een goed idee, welke plek je ook kiest. Er is overal meer dan genoeg te beleven (en wees gerust: ook te relaxen).

Zomervakantie op Sylt

Het eiland Sylt staat bekend als het luxepaardje van de Duitse eilanden. En zeker, als je lekker wilt eten tijdens je vakantie en je in een spa wilt laten pamperen, dan kan dat op Sylt uitstekend. Maar ook als je gewoon lekker wilt uitwaaien, of wat meer over de geschiedenis van de regio wilt weten en je wilt onderdompelen in dat prachtige Nordfries, is Sylt je eiland.

Zomervakantie aan de Noordzee: Sylt

Bezienswaardigheden Sylt

De paden op, de lanen in: wandelen op Sylt

Stevig wandelen doe je over de Braderuper Heide, tussen Braderup (prachtnaam!) en Kampen, of in de duinen, bij Hörnum Odde. Of over het strand, natuurlijk. Let vooral ook op die gigantische kraaienpoten op het strand. Het zijn zgn. Wellenbrecher, die de kust tegen het woeste water beschermen.

Alles over Sylt: Sylt Museum

Wil je meer weten over je vakantiebestemming aan de Duitse kust, dan mag een bezoek aan het Sylt Museum in een oud kapiteinshuis in Keitum niet ontbreken. Verderop ligt het Altfriesische Haus, ook een oud kapiteinshuis (1739), dat in oorspronkelijke staat is teruggebracht.

Architectuur, dat krijg je als je met mij gaat…

Over kapiteinshuizen gesproken, en ja, daar heb je mij weer, met mijn liefde voor architectuur… Maar die ‘Friesenhäuser’ op Sylt, daar moet je dus wel gewoon even op letten.

Zomer aan de Duitse kust: Friesenhaus

Zomervakantie op Sylt: sculpturen op het strand

Sculpturen

Bijzondere sculpturen zijn er trouwens ook. In Hörnum bewaken sculpturen die je op Paaseiland zou verwachten het strand, en in Wenningstedt is het altijd gezellig met de neue Alltagsmenschen.

Lesefutter

Leesvoer voor in de trein of in je strandstoel: de avonturen van Mamma Carlotta, een Italiaanse mama die het niet kan laten zich bij elk bezoek aan Sylt te bemoeien met het werk van haar schoonzoon, Kommissar Wolf. Wunderbare vakantieboeken, als je het mij vraagt! Inmiddels 14 delen, dus goed voor de hele zomer.

Typisch Sylt

Van klederdracht tot mystiek, je hoeft er niet eens voor naar een roman of Krimi te grijpen. Je loopt er op Sylt vanzelf tegen aan. Maar wat is eigenlijk ’typisch Sylt’? (Ik ben dus altijd nieuwsgierig naar dit soort dingen. Maar als ik dan heel eerlijk ben, dan gaat het mij vaak ook vooral om typische gerechten van een bestemming – iedereen moet een talent hebben, of niet soms.) (Hoewel ik er ook niet per se van overtuigd ben dat gedroogde Rochen en Biergrütze mijn ding voor het ontbijt zijn. Geef me dan maar Matjes.)

Nog meer Sylt? Check de Sylter podcast Zwischen Strandkorb und Meer op Spotify.

Waar te logeren op Sylt?

Hotel Sylter Blaumuschel
Geen poeha in de Blaumuschel in Westerland, wel veel comfort, strand in de buurt, en een zwembad en sauna.

Ben je liever wat meer op jezelf en/of blijf je wat langer, dan is een appartement op Sylt is ook een goede optie.

Zomervakantie aan de Duitse Noordzee

Zomervakantie aan de Duitse kust

Maak de oversteek naar Amrum

Is Sylt je nou nog te groot of is het je te druk, neem dan de Fähre naar buureilandje Amrum. Met de Adler Express ben je er in 45 minuten. Met de niet-express boot vaar je in 90 minuten – tenslotte is het vakantie!

Met 10 bij 2,5 km is Amrum wat je noemt compact. Een perfect eiland om je voeten in het zand te parkeren en alleen maar naar de vogels te luisteren. Wat echter niet wil zeggen dat er niks te ontdekken is. Er is bijvoorbeeld het Öömrang Museum (je kunt er ook trouwen, mocht je nog inspiratie zoeken), de historische windmolen in Nebel (ook daar kun je trouwen…), en er zijn archeologische opgravingen te bekijken van prehistorische nederzettingen. Voor lange wandelingen leent het eilandje zich ook geweldig.

Ook je zomervakantie op Amrum  begin je het beste met een fijne Nordseekrimi, bijvoorbeeld het eerste deel van Nina Ohlandts serie over Kriminalhauptkommissar John Benthien: Küstenmorde. Het nieuwste (2021) deel in Krischan Kochs serie over Thies Detlefsen speelt zich af op Amrum: Der weisse Heilbutt.

Zomervakantie aan de Noordzee: Amrum

Camping op Amrum

Je begint het al te vermoeden, maar voor een goede strandvakantie hoef je dus helemaal niet ver weg. Heb je in Sylt of Amrum de ideale vakantiebestemming nog niet gevonden, dan zit er hier misschien iets voor je bij:

Hop naar Helgoland

Wat dacht je van het postzegelachtige eilandje Helgoland (1,7km2), op 3,5 uur varen van Hamburg? Behalve stoere rotsen en kleurige huisjes kun je hier geweldig vogelspotten. Op dit eiland rijden geen auto’s, en ook geen fietsen (!). Maar er zijn wel zeehondjes. 🙂

Husum en Friedrichstadt

Husum wordt nog wel eens onderschat. Toch schadelimonade, want het is een leuk stadje, en een prima vertrekpunt voor mooie fietstochten. Holländerstadtchen Friedrichstadt, 12 km verderop, is een beetje toeristisch, maar toch echt leuk om een keer te bekijken. Al was het maar vanwege de Nederlandse connectie. 😉 Bekijk hier mijn tips voor Friedrichstadt.

Vakantie aan de Duitse kust: Helgoland

Vakantie aan de Oostzee: ruig en rijk Rügen

Flaneren aan de boulevard van Binz of de pier van Sellin, je een beetje Jules Vernes voelen in zo’n mal ei (ik bedoel een Tauchgondel)… De volgende dag ga je aan de wandel door Jasmund Nationaal Park (niet zonder een bezoek aan het bezoekerscentrum). Bezoek ook de kolos Prora, Hitlers ambitieuze vakantieresort. En het beste zicht op de bekende krijtrotsen heb je vanaf vanaf het water… Dat klinkt voor mij toch als een serieuze zomervakantie.

En daar hoort ook op Rügen weer passende vakantielectuur bij! De spannende Krimi Zeugin der Toten, van Elisabeth Herrmann is een dikke aanrader voor in de trein naar Rügen. Het verhaal speelt zich gedeeltelijk op Rügen af (in Sassnitz).

Zomervakantie in Lübeck en Travemünde

Wil je naast strand ook een leuke stad ontdekken, dan is de combi Lübeck & Travemünde aan de Oostzee een hele goede. Lübeck is namelijk een van de gezelligste Hanzesteden die we hebben. Hier wonen al mijn tips voor Lübeck en Travemünde.

Zomervakantie aan de Oostzee

Zomervakantie aan de Oostzee: Rügen

Bonusvakantiebestemmingen aan de Duitse kust

Eigenlijk kunnen we nog veel langer doorgaan, want nu ik erover nadenk:

  • St. Peter-Ording is ook een fijne badplaats (en als je met de auto gaat ook prima te doen als dagtrip vanuit Hamburg).
  • Langenoog heeft nog veel meer duinwandelingen voor je in petto.
  • Wil je toch nog een beetje een ‘exotische’ vakantie, dan is Usedom het eiland dat je deze zomer in je navigatie zet (want prachtig, en deels in Duitsland en deels in Polen).
  • Dreigen je vakantiedagen op te raken, geen nood! Bezoek Waddeneiland Norderney gewoon vast via de webcam.

Maar heb je nou juist nog vakantiedagen over? Kom eens langs in Hamburg! Ook een aanrader in de zomer 😉

Fijne vakantie!

Tips voor je zomervakantie aan de Duitse kust | Standort Hamburg

Tips voor je zomervakantie aan de Duitse kust | Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid